ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 2023 ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

Μια ματιά στα αστυνομικά μυθιστορήματα του 2023 στη Σουηδία

Για τρίτη χρονιά φέτος, ερχόμαστε να ρίξουμε μια ματιά στην ετήσια παραγωγή αστυνομικών βιβλίων στη Σουηδία, και ειδικότερα στα νέα βιβλία συγγραφέων, των οποίων έργα έχουν μεταφραστεί και στη γλώσσα μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Σουηδικής Εταιρείας Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (Svenska Deckarakademin), το 2023 κυκλοφόρησαν στη χώρα 481 βιβλία σουηδών συγγραφέων και 103 μεταφρασμένα (πιο πρόσφατη ενημέρωση 30 Δεκεμβρίου 2023). Οι αντίστοιχοι αριθμοί για το 2021 ήταν 353 και 116, ενώ για το 2022 ήταν 401 και 117· παρατηρείται δηλαδή μια συνεχής αύξηση των σουηδικών βιβλίων που εκδίδονται κάθε έτος, μεγαλύτερη από 39% (!) για την τριετία 2021-2023, και μια μείωση, περίπου 8%, των μεταφρασμένων. Υπενθυμίζουμε ότι σε αυτά δεν περιλαμβάνονται e-books και audio books.
Ανάμεσα στα νέα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2023 είναι και τα παρακάτω (αλφαβητικά, σύμφωνα με το επίθετο των συγγραφέων):

– Alex Ahndoril, Jag kommer att hitta nyckeln: Το πρώτο της νέας σειράς που υπογράφει το ζευγάρι Alexander Ahndoril και Alexandra Coelho Ahndoril, πολύ γνωστοί μας ως Lars Kepler. Νέο ψευδώνυμο, νέα σειρά με νέα ηρωίδα, την ιδιωτική ντετέκτιβ Julia Stark.

– Stefan Ahnhem, Bytet: ψυχολογικό θρίλερ, ανεξάρτητο από τα βιβλία της προηγούμενης σειράς με τον Fabian Risk.

– Tove Alsterdal, Djuphamn: το όγδοο βιβλίο της συγγραφέα και το τρίτο (και τελευταίο;) της σειράς με την αστυνομικό Eira Sjödin. Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει τα δύο πρώτα μυθιστορήματα της Alsterdal, Οι γυναίκες στην παραλία και Θαμμένοι στη σιωπή.

– Cilla και Rolf Börjlind, Nattens öga: το όγδοο μυθιστόρημα της σειράς με την Olivia Rönning και τον Tom Stilton. Στη χώρα μας έχει κυκλοφορήσει μόνο το πρώτο, Η μεγάλη παλίρροια.

– Christoffer Carlsson, Levande och döda (βραβείο για το καλύτερο σουηδικό αστυνομικό μυθιστόρημα του 2023 από τη Σουηδική Εταιρεία Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας/ Svenska Deckarakademin): το τρίτο μέρος της σειράς Hallandsviten. Από τα βιβλία του συγγραφέα, στα ελληνικά έχει εκδοθεί μόνο το πρώτο της πρώτης σειράς του, Ο αόρατος άνθρωπος από το Σάλεμ.

– Arne Dahl, I cirkelns mitt: το πρώτο βιβλίο της νέας σειράς με την επιθεωρήτρια Eva Nyman, επικεφαλής της Ομάδας Nova. Σε αυτή τη σειρά είχαμε αναφερθεί στην εισήγηση που διαβάστηκε στην εκδήλωση για τον συγγραφέα, στο 4ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας στην Αθήνα (20 Μαίου 2023) [βλ. εδώ].

– Anders de la Motte, Glasmannen: το δεύτερο μέρος της σειράς με πρωταγωνίστρια την επιθεωρήτρια Leo Asker.

– Klas Ekman, Kusinen: ένα σκοτεινό, ψυχολογικό θρίλερ, το δεύτερο μυθιστόρημα του συγγραφέα. Το πρώτο, Ικανοί για όλα, κυκλοφόρησε στη χώρα μας το 2022.

– Christina Erikson, Jag, Forsete: το έκτο βιβλίο της σειράς με τον Forsete και τον επιθεωρητή Elias Svensson, από την οποία έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά, μόνο το πρώτο, το Σκοτάδι.

– Tina Frennstedt, Sista bilden: το τέταρτο μέρος της σειράς με την Tess Hjalmarsson, επικεφαλής της ομάδας Ανεξιχνίαστων Υποθέσεων του Σκόνε, την οποία είχαμε γνωρίσει στο πρώτο βιβλίο, Αυτή που χάθηκε.

– Inger Frimansson, Stenmannen: το νέο αυτόνομο μυθιστόρημα μιας παλαιάς και πολυγραφότατης συγγραφέα. Στα ελληνικά κυκλοφόρησαν, μόλις το 2023, δύο βραβευμένα βιβλία της (Φόνοι στη σιωπή και Νέμεσις), ως ειδικές εκδόσεις για κυριακάτικη εφημερίδα.

– Camilla Grebe και Carl-David Pärson, Lånaren: μια ιστορία με υπερφυσικά στοιχεία, η πρώτη από το ντουέτο της γνωστής μας Grebe (έχουμε διαβάσει στη γλώσσα μας τα Σε λεπτό πάγο και Κενό μνήμης) και του πρωτοεμφανιζόμενου στο αστυνομικό μυθιστόρημα Pärson.

– Jan Guillou, Eventuellt uppsåt – att döda traktens gangsters: το δεύτερο μυθιστόρημα της νέας σειράς ενός από τους παλαιότερους και σημαντικούς σουηδούς συγγραφείς, με δύο γνωστούς κεντρικούς χαρακτήρες του, τον (πρώην πια) αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών Carl Hamilton και τον βετεράνο δημοσιογράφο Erik Ponti.

– Michael Hjorth και Hans Rosenfeldt, Skulden man bär: το όγδοο βιβλίο της σειράς με τον ψυχολόγο Sebastian Bergman (στη χώρα μας έχουν μεταφραστεί τα τρία πρώτα). Και ενώ η συνεργασία του ντουέτου συνεχίζεται, περιμένουμε από τον Rosenfeldt το επόμενο μυθιστόρημα της σειράς Haparanda, μετά το Σκληρό καλοκαίρι.

– Mons Kallentoft, Amason: το ένατο μυθιστόρημα της σειράς Herkulesserien, που βασίζεται χαλαρά στους άθλους του Ηρακλή, με πρωταγωνιστή τον Zack. Από τα βιβλία του Kallentoft στα ελληνικά κυκλοφορεί μόνο το Αίμα στην καρδιά του χειμώνα, το πρώτο από τα 14 της σειράς με την Malin Fors.

– Mons Kallentoft, Älska dig länge: το δεύτερο μέρος της νέας σειράς Underdogs.

– David Lagercrantz, Memoria: το δεύτερο βιβλίο της σειράς με τον Hans Rekke και τη Micaela Vargas.

– Jens Lapidus, Död man walking: το νέο μυθιστόρημα της σειράς Top dogg, με τον πρώην κακοποιό Teddy και τη δικηγόρο Emelie. Από αυτή την σειρά έχουν κυκλοφορήσει στη χώρα μας, τα τρία πρώτα, Αίθουσα VIP, Στοκχόλμη και Πρώτη μούρη.

– Camilla Läckberg και Henrik Fexeus, Mirage: το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας του συγγραφικού ντουέτου, με πρωταγωνιστές την επιθεωρήτρια της αστυνομίας Mina Dabiri και τον πνευματιστή Vincent Walder.

– Liza Marklund, Stormberget: το νέο μυθιστόρημα της Marklund, μιας παλαιάς. πολύ καλής συγγραφέα, τελευταίο μέρος της τριλογίας που τοποθετείται στο Stenträsk της επαρχίας Norrbotten.

– Johanna Mo, Darrgräset: το τέταρτο μέρος της σειράς Ölandsbrottten, με ηρωίδα την Hanna Duncker. Στα ελληνικά έχει κυκλοφορήσει μόνο το πρώτο, Ο τραγουδιστής της νύχτας.

– Håkan Nesser, Det kom ett brev från München: το νέο βιβλίο ενός ακόμη βετεράνου, διεθνώς γνωστού και πολυγραφότατου σουηδού συγγραφέα, το όγδοο της σειράς με τον επιθεωρητή Barbarotti. Στην Ελλάδα έχουν εκδοθεί μόνο τρία μυθιστορήματα του Nesser, από την πρώτη του σειρά με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Van Veeteren.

– Viveca Sten, Vilseledaren: το τέταρτο μέρος της σειράς Åremorden. Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο Κάτω απ’ τα ήσυχα νερά, το πρώτο από την πρώτη σειρά της συγγραφέα.

– Johan Theorin, Ristmärken: το έκτο μυθιστόρημα στη σειρά του συγγραφέα που τοποθετείται στο νησί Öland. Στα ελληνικά έχουμε διαβάσει τα δύο πρώτα, Αντίλαλοι νεκρών και Το πιο σκοτεινό δωμάτιο.

Από όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, από τα παραπάνω βιβλία θα κυκλοφορήσουν στη χώρα μας, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, το I cirkelns mitt (Στο κέντρο του κύκλου) του Dahl και το Mirage (Η χίμαιρα) της Läckberg και του Fexeus, ενώ έχουν αγοραστεί τα δικαιώματα για το Glasmannen του de la Motte, όπως και για το πρώτο αυτής της σειράς, το Bortbytaren.

Σχολιάστε