ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ

bjork - hitraΤο νησί του Βορρά (Hitra)

του Samuel Bjørk (μτφ. Δ. Παπαγρηγοράκη)

Διόπτρα, 2024

 

 

Το Νησί του Βορρά (Hitra), το πέμπτο βιβλίο της σειράς του συγγραφέα με κεντρικούς χαρακτήρες τη Μία και τον Χόλγκερ, εκδόθηκε στη Νορβηγία το 2023, δύο χρόνια μετά από το Σκοτεινό Χιόνι [εδώ].

 

 

Η ερευνήτρια Μία Κρούγκερ, μετά την απόφασή της να εγκαταλείψει τη δουλειά της στην αστυνομία, αποσύρεται στο ειδυλλιακό νορβηγικό νησί Χίτρα [1], εκεί όπου στο παρελθόν είχε πάει για να βάλει τέλος στη ζωή της [2]. Η Μονάδα Εξιχνίασης Ανθρωποκτονιών, στην οποία συμμετείχε, υπό τη διεύθυνση του μέντορά της Χόλγκερ Μουνκ είναι υπό διάλυση, και η Μία, τσακισμένη από όσα έχει ζήσει, αρχίζει να σκέφτεται μία ήρεμη, κανονική ζωή. Όταν, όμως, η Σοφία, ένα εντεκάχρονο κορίτσι από την περιοχή, ζητά τη βοήθειά της για να ανακαλύψει τι έχει συμβεί στον φίλο της, τον Γιουνάταν, που εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη πριν από τρία χρόνια, η Μία δεν μπορεί να αρνηθεί. Έτσι, απευθύνεται στον μοναδικό τοπικό αστυνομικό, τον Λούκα Έρικσεν, για να μάθει περισσότερα σχετικά με την υπόθεση.

Και ενώ αρχίζει να μελετά τα στοιχεία και το ενδιαφέρον της για την ανεξιχνίαστη εξαφάνιση αυξάνεται, μία έφηβη βρίσκεται βάναυσα δολοφονημένη και το όνομα του Γιουνάταν είναι γραμμένο με αίμα σε μια κούπα δίπλα της. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, και μετά από υπόδειξη της Μία, ο Χόλγκερ Μουνκ καλείται από τους προϊστάμενους να αναλάβει την έρευνα και τίθεται επικεφαλής των αστυνομικών που φθάνουν από τις γύρω περιοχές.

Ο Χόλγκερ και η Μία αντιμετωπίζουν και πάλι μια υπόθεση που αποδεικνύεται πιο δύσκολη και περίπλοκη από ό,τι θα μπορούσαν να φανταστούν, αυτή τη φορά σε μια μικρή κοινότητα όπου πίσω από τη χαλαρή καλοκαιρινή ατμόσφαιρα και την όμορφη φύση, κρύβονται σκοτεινά μυστικά και πολλοί θα μπορούσαν να είναι ένοχοι για τα εγκλήματα.

 

Οι δύο, γνωστοί μας πια, κεντρικοί χαρακτήρες, η Μία, που τώρα προσπαθεί να γιατρέψει τις πληγές του παρελθόντος και σχεδιάζει να «επανέλθει στην κανονικότητά» της και να ασχοληθεί με αναρριχήσεις και καταδύσεις, και ο Μουνκ, που αντιμετωπίζει προβλήματα με την προσωπική του ζωή και με τη διάλυση της ομάδας του, εξελίσσονται συνεχώς και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Όμως, ο Bjørk έχει κάνει καλή δουλειά και με τους πολλούς δευτερεύοντες χαρακτήρες του, διαφόρων ηλικιών, που απεικονίζονται ρεαλιστικά, συμπεριφέρονται και σκέφτονται ως «ζωντανοί» άνθρωποι. Η Σοφία, ο τοπικός αστυνομικός, η αδελφή του μικρού Γιουνάταν και φίλη της κοπέλας που δολοφονήθηκε, οι ερευνητές της αστυνομίας που φθάνουν για να βοηθήσουν, η χήρα του παλιού ιερέα και ο νέος εφημέριος, ο ψυχολόγος που εργάζεται στην περιοχή, οι παραβατικοί νεαροί του νησιού, οι γιοι του πολυεκατομμυριούχου που έχει αποκτήσει την περιουσία του από τη βιομηχανία εκτροφής σολομού, ο «τρελός του χωριού» που περιμένει να τον πάρει ένα UFO, συνθέτουν ένα σύνολο χαρακτήρων τους οποίους ο συγγραφέας ενσωματώνει με επιτυχία στην ιστορία και χειρίζεται με επιδεξιότητα.

 

Στο βιβλίο υπάρχουν πολλά, σύντομα κεφάλαια με cliffhangers, στα οποία προσφέρονται συνεχώς νέα στοιχεία, που «αναγκάζουν» τον αναγνώστη να ξανασκεφτεί την πιθανή λύση της υπόθεσης. Η πλοκή είναι πολύ καλή από την αρχή μέχρι το τέλος, από νωρίς φαίνεται ότι εξελίσσονται παράλληλα διάφορες ιστορίες, στις οποίες εμπλέκονται πολλά άτομα, και αυτός ο μεγάλος αριθμός χαρακτήρων αυξάνει την αβεβαιότητα για την ταυτότητα των πιθανών δραστών.

Το μυθιστόρημα ασχολείται κυρίως με την αστυνομική έρευνα, γι’ αυτό και στο μεγαλύτερο μέρος του ο ρυθμός δεν είναι γρήγορος και απουσιάζουν εντυπωσιακές σκηνές δράσης. Ωστόσο, ο Bjørk κατορθώνει να δημιουργεί μια, αρχικά υπόγεια, ένταση που κλιμακώνεται για να κορυφωθεί στο τέλος.

 

Το Νησί του Βορρά σιγά-σιγά ελκύει και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Είναι ένα συναρπαστικό, έντονο μυθιστόρημα στο οποίο τίποτε δεν είναι ξεκάθαρο, και η λύση του μυστηρίου έρχεται μετά από εκπλήξεις και ανατροπές στις τελευταίες σελίδες. Ίσως το καλύτερο βιβλίο του Bjørk μέχρι τώρα.

 

 

*Ευχαριστώ τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ για το αντίτυπο του βιβλίου.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

[1] Το Χίτρα είναι το μεγαλύτερο νησί σε ένα σύμπλεγμα εκατοντάδων νησιών, νησίδων, βραχονησίδων, στην επαρχία Τρέντελαγκ κοντά στο Τρόντχαϊμ. 

[2] Βλ. S. Bjørk, Παγωμένος Άγγελος (μτφ. Κ. Γλυνιαδάκη), Διόπτρα 2015.

Σχολιάστε