Η ΕΚΔΡΟΜΗ

Η εκδρομήΗ εκδρομή (Sarek)

του Ulf Kvensler (μτφ. Α. Νάτση)

Ψυχογιός, 2024

 

 

Ο Ulf Kvensler έχει μια μακρά και επιτυχημένη καριέρα ως σεναριογράφος, σκηνοθέτης και γενικός διευθυντής παραγωγής πολλών επιτυχημένων, στη Σουηδία, τηλεοπτικών σειρών. Το μυθιστόρημα Η εκδρομή (Sarek, 2022) είναι το πρώτο του και κέρδισε το 2022 το βραβείο της Σουηδικής Εταιρείας Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας για το καλύτερο αστυνομικό πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα. Το δεύτερο αυτόνομο βιβλίο του, το Brandmannen, κυκλοφόρησε στη Σουηδία το 2023.

 

 

Κάθε χρόνο, μια παρέα τριών φίλων, η Άννα, ο αρραβωνιαστικός της, ο Χένρικ, και η Μιλένα, η καλύτερη φίλη της Άννας, απολαμβάνουν μία ολιγοήμερη εκδρομή για πεζοπορία στη σουηδική ύπαιθρο. Φέτος όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Χένρικ, σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν δείχνει ενθουσιώδης για το ταξίδι, αφού φαίνεται ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με την ακαδημαϊκή καριέρα του και τη μακρόχρονη σχέση του με την Άννα.

Από την άλλη πλευρά, η Μιλένα ζητάει να φέρει μαζί τον νέο της φίλο, τον Γιάκομπ, έναν πολύ έμπειρο πεζοπόρο. Η Άννα και ο Χένρικ αρχικά έχουν αντιρρήσεις να προστεθεί στην παρέα ένας άγνωστος, αλλά τελικά δέχονται.

Ωστόσο, από την αρχή του ταξιδιού εμφανίζονται και τα προβλήματα. Η Άννα αισθάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά με τον Γιάκομπ και ανησυχεί ότι μπορεί να τους λέει ψέματα για το παρελθόν του. Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν ο Γιάκομπ αποφασίζει από μόνος του να αλλάξει τον προορισμό και σχεδιάζει διαδρομές που απαιτούν μεγαλύτερες ικανότητες και προσθέτουν νέους κινδύνους στην πεζοπορία. Από κει και πέρα οι εξελίξεις είναι γρήγορες, και κάθε μέρα που περνά η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των μελών της παρέας κλιμακώνεται…

 

 

Το θέμα του βιβλίου το συναντάμε και σε άλλα σκανδιναβικά, κυρίως ισλανδικά, αστυνομικά. Είναι η ιστορία μιας μικρής παρέας που, κατά τη διάρκεια της εκδρομής της σε μια δυσπρόσιτη, απομονωμένη περιοχή, αντιμετωπίζει αναπάντεχα προβλήματα, με καταστροφικές συνέπειες για τα μέλη της. Παράλληλα, είναι και η ιστορία της σχέσης δύο κολλητών φίλων, της Άννας και της Μιλένας.

Ο ρυθμός είναι μάλλον αργός στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου, η αφήγηση εναλλάσσεται μεταξύ παρελθόντος και παρόντος και γίνεται, κυρίως, από την Άννα, αλλά και από τη Μιλένα, στις τελευταίες 80 σελίδες. Οι οπτικές γωνίες των δύο γυναικών είναι διαφορετικές, και αυτό δίνει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη ιστορία και δημιουργεί επιπλέον σασπένς, αφού δεν είναι εύκολο να διακρίνουμε ποια από τις δύο είναι αξιόπιστη (αν είναι κάποια). Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ανακρίσεις από την αστυνομία που παρεμβάλλονται στην αφήγηση και είναι γραμμένες σε στυλ σεναρίου.

 

Το μυθιστόρημα έχει όλα τα στοιχεία ενός επιτυχημένου ψυχολογικού θρίλερ επιβίωσης: μια μικρή ομάδα σύνθετων χαρακτήρων με πολύπλοκες, τεταμένες σχέσεις μεταξύ τους, πολύ καλές αναλυτικές περιγραφές μιας συναρπαστικά όμορφης, απομακρυσμένης περιοχής[1] και καιρικών συνθηκών που προσδίδουν μια ιδιαίτερη, ενίοτε κλειστοφοβική, ατμόσφαιρα, καθώς και σκηνές που εντείνουν την αίσθηση μυστηρίου, κλιμακούμενης ανησυχίας, αγωνίας και φόβου. Το «ανοιχτό», όχι ξεκάθαρο τέλος αφήνει κάποια αναπάντητα ερωτήματα.

 

Ένα επιτυχημένο ντεμπούτο στον χώρο της σουηδικής αστυνομικής λογοτεχνίας, που θα ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους φίλους του ψυχολογικού θρίλερ. Περιμένουμε να διαβάσουμε και το δεύτερο μυθιστόρημα του συγγραφέα…   

 

 

*Ευχαριστώ τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ για το αντίτυπο του βιβλίου.

 

 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

[1] Το Σάρεκ, απ’ όπου και ο τίτλος του βιβλίου, είναι ένα εθνικό πάρκο, από τα παλαιότερα στην Ευρώπη, στη σουηδική Λαπωνία. Αποτελεί δημοφιλή περιοχή για πεζοπόρους και ορειβάτες και έχει περίπου 200 κορυφές πάνω από 1800 μέτρα και 100 παγετώνες. Από τις δεκάδες μέρη που αναφέρονται στο βιβλίο κάποια είναι πραγματικά και κάποια όχι (βλ. και «Επίμετρο» του συγγραφέα).

Σχολιάστε