ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ 2023

Τα καλύτερα σκανδιναβικά αστυνομικά του 2023

MixCollage-08-Jan-2024-11-07-PM-4365

Μέσα στο 2023, κυκλοφόρησαν στη χώρα μας δώδεκα βιβλία σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας, από τέσσερις εκδοτικές επιχειρήσεις, τρία από τα οποία ως ειδικές εκδόσεις για κυριακάτικη εφημερίδα. Έξι έχουν γραφεί από άνδρες και έξι από γυναίκες (τα δύο από την ίδια συγγραφέα). Έξι προέρχονται από τη Σουηδία, δύο από τη Νορβηγία,  δύο από την Ισλανδία[1], ένα από τη Φινλανδία και ένα από τη Δανία.

 

Αν και ο αριθμός των μυθιστορημάτων που εκδόθηκαν ήταν σχετικά μικρός σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, η «σοδειά» του 2023 ήταν αρκετά ικανοποιητική για το αναγνωστικό κοινό των σκανδιναβικών αστυνομικών αφού περιλάμβανε πολυαναμενόμενες «επιστροφές» (του Νέσμπε με τον Χάρι Χόλε και της Λέκμπεργ με τη σειρά της Φιελμπάκα), τα τελευταία βιβλία επιτυχημένων σειρών (της πενταλογίας του Νταλ και της τριλογίας του Νατ οκ Νταγκ), την «επανεμφάνιση», μετά από αρκετά χρόνια, του Στόλεσεν, αλλά και την πρώτη παρουσία στη χώρα μας συγγραφέων, όπως η πολύ γνωστή και βραβευμένη Ίνιερ Φρίμανσον.

 

Από τα σκανδιναβικά του 2023 προτείνουμε τα παρακάτω[2] (αναφέρονται αλφαβητικά, σύμφωνα με το επίθετο των συγγραφέων):

Τρία στην Πέμπτη του Arne Dahl, μτφ. Γρ. Κονδύλης (Μεταίχμιο),

1795. Η ώρα της κάθαρσης του Niklas Natt och Dag, μτφ. Γρ. Κονδύλης (Μεταίχμιο),

Κάλμαν του Joachim Β. Schmidt, μτφ. Σ. Αυγερινού (Μεταίχμιο),

Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ του Gunnar Staalesen, μτφ. Β. Γιαννίσης (Διόπτρα).

 

τα ρόδα δεν πεθαίνουν

Ανάμεσα σε αυτά τα πολύ καλά, και πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, μυθιστορήματα ξεχωρίζουμε το Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ.  στο οποίο ο Στόλεσεν μας προσφέρει μια «περίπλοκη, αληθοφανή, σκληρή και συγκινητική ιστορία», με «σύνθετη πλοκή με ανατροπές, χωρίς εντυπωσιασμούς και βιαστικά κατασκευασμένες ‘εκπλήξεις’» και «ζωντανούς χαρακτήρες με βάθος».

Ένα εξαιρετικό δείγμα σκανδιναβικού hard boiled, από τον σημαντικότερο συγγραφέα του υποείδους στις Βόρειες χώρες. 

 

 

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

[1] Το ένα από τα δύο έχει γραφτεί από τον Γιόακιμ Σμιτ που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελβετία  και από το 2007 ζει και εργάζεται στην Ισλανδία. 

[2] Με αυτά τα βιβλία  έχουμε ήδη ασχοληθεί σε αυτό το blog τις ημέρες που εκδόθηκαν. 

One thought on “ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ 2023

Σχολιάστε