Ο ΚΟΥΚΟΣ

lakberg - koukosΟ κούκος (Gökungen)

της Camilla Läckberg (μτφ. Α. Νάτση)

Μεταίχμιο 2023

Το 2017 κυκλοφόρησε στη Σουηδία το μυθιστόρημα Η μάγισσα, το ενδέκατο της Λέκμπεργ με τη συγγραφέα  Ερίκα και τον αστυνομικό Πάτρικ. Πέντε χρόνια αργότερα, και μετά από δύο παιδικά βιβλία, δύο «ροζ μυθιστορήματα  εκδίκησης» [βλ. εδώ], και δύο αστυνομικά βιβλία σε συνεργασία με τον Χένρικ Φεξέους, η συγγραφέας επιστρέφει με το μυθιστόρημα Ο Κούκος στη σειρά που την έκανε διεθνώς γνωστή.

Ο παγκοσμίου φήμης, και υποψήφιος για Νόμπελ, συγγραφέας Χένινγκ Μπάουερ και η επιτυχημένη εκδότρια Ελίσαμπετ γιορτάζουν με ένα πλούσιο πάρτυ τη χρυσή επέτειο του γάμου τους, και ανάμεσα στους καλεσμένους βρίσκονται η Ερίκα και ο Πάτρικ.

Το επόμενο πρωί ένας άλλος φίλος του «χρυσού» ζευγαριού, ο διάσημος φωτογράφος Ρολφ που, παρά την πρόσκληση, δεν είχε πάει στη γιορτή, βρίσκεται άγρια δολοφονημένος στην γκαλερί όπου προετοίμαζε  μια έκθεση με φωτογραφίες του.

Ο Πάτρικ και οι συνάδελφοί του αναλαμβάνουν την υπόθεση, ενώ η Ερίκα βρίσκει το θέμα για το επόμενο  βιβλίο της, εμπνευσμένη από κάποια πορτρέτα του Ρολφ: πρόκειται για τον φόνο της Λόλας, μιας τρανς γυναίκας, και της Πίτε, της εξάχρονης κόρης της, κατά τη δεκαετία του 1980.

Και καθώς οι έρευνες των δύο πρωταγωνιστών προχωρούν με αργούς ρυθμούς, μια τραγωδία συγκλονίζει την οικογένεια του Χένινγκ και τη Ελίσαμπεθ: ο μεγάλος γιος τους και τα δύο μικρά παιδιά του βρίσκονται δολοφονημένοι στο εξοχικό τους σπίτι…

Οι γνώριμοι στους αναγνώστες κεντρικοί χαρακτήρες, η Ερίκα και ο Πάτρικ, είναι πειστικοί στους ρόλους τους ως ένα πολύ συμπαθές, αγχωμένο παντρεμένο ζευγάρι με τρία παιδιά, που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά τους προβλήματα και, ταυτόχρονα, να ασχοληθούν, με εντελώς διαφορετικούς τρόπους,  όπως έχουμε συνηθίσει από τα προηγούμενα βιβλία της σειράς, με την εξιχνίαση σκοτεινών υποθέσεων. Η Ερίκα γίνεται μερικές φορές πιεστική, ερευνά παρορμητικά, με βάση το συναίσθημα, αλλά, τελικά, επιτυχημένα, ενώ ο Πάτρικ είναι πιο συγκρατημένος και μεθοδικός και παίζει άτυπα ηγετικό, και όποτε χρειάζεται κατευναστικό, ρόλο στους συναδέλφους του.

Οι περισσότεροι χαρακτήρες του μυθιστορήματος κινούνται στην γκρίζα ζώνη μεταξύ καλού και κακού, αλλά καθώς εξελίσσεται η ιστορία αποκτούν περισσότερο βάθος, οι σχέσεις μεταξύ τους σταδιακά ξεκαθαρίζουν και τα μυστικά τους έρχονται στο φως, ενώ η Λόλα είναι ένας ενδιαφέρων χαρακτήρας που παίζει καθοριστικό ρόλο στην πλοκή.

Η Λέκμπεργ ασχολείται με θέματα σχετικά με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, με τα προβλήματα και τις διακρίσεις που αντιμετώπιζαν τα τρανσέξουαλ άτομα πριν από δεκαετίες αλλά και σήμερα, με τις οικογενειακές τραγωδίες και τις συνέπειές τους.

Οι δύο αλληλοσυνδεόμενες υποθέσεις είναι ενδιαφέρουσες και αναπτύσσονται με ικανοποιητικό τρόπο, ενώ η θλιβερή ιστορία της Λόλα και της Πίτε περιγράφεται με ευαισθησία. Η αφήγηση κινείται στο παρόν και στο παρελθόν και γίνεται με αργό ρυθμό από τις οπτικές της Ερίκα, του Πάτρικ και άλλων χαρακτήρων. Στην αρχή δίνονται πολλές πληροφορίες, αλλά η συνεχής αλλαγή προοπτικής, χρόνου και τόπων, και τα σύντομα κεφάλαια, βοηθούν να διατηρείται η ένταση, ενώ σιγά σιγά αποκαλύπτονται τα επικίνδυνα μυστικά. Το βάρος δίνεται στην έρευνα, στις διαπροσωπικές σχέσεις και τα προβλήματά τους, χωρίς να δίνεται έμφαση στις σκηνές βίας. Οι αρκετά πειστικές ανατροπές οδηγούν σε νέες κατευθύνσεις, καθώς συγκλίνουν σταδιακά οι ιστορίες και η συνολική εικόνα γίνεται φανερή στο τέλος.

Η Λέκμπεργ επανέρχεται στη Φιελμπάκα και στους πρωταγωνιστές της με ένα σύνθετο μυθιστόρημα με κατανοητές συσχετίσεις, αλλά και ενδιαφέρον τέλος. Όλα τα στοιχεία της δημοφιλούς σειράς είναι παρόντα: η Ερίκα, που πάντα βρίσκει θέμα για το νέο βιβλίο της σχετικό με την υπόθεση που ερευνά η αστυνομία, ο μεθοδικός, πιστός, Πάτρικ, η οικογενειακή ζωή τους με τα τρία παιδιά και τα ενοχλητικά πεθερικά της Ερίκα, οι συνάδελφοι του Πάτρικ με τα προβλήματά τους. Ωστόσο, αν η σειρά συνεχιστεί,  ίσως θα πρέπει να γίνει κάποια ανανέωση σε αυτά τα στοιχεία και τη σχέση μεταξύ τους…

*Ευχαριστώ τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ για το αντίτυπο του βιβλίου.

2 σκέψεις σχετικά με το “Ο ΚΟΥΚΟΣ

  1. Δεν το έχω διαβάσει ούτε στα σουηδικά, αλλά η λέξη gökungen, ο σουηδικός τίτλος δηλαδή, σημαίνει, πέρα από τον μικρό κούκο, και το αχάριστο και ιδιοτελές πλάσμα. Περιεκτική παρουσίαση. Εύγε!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε